Hout

Als een zelf-vernieuwbare grondstof heeft hout zijn waarde binnen het behoud van ons ecosysteem bewezen. Hout is van nature duurzaam of het kan kunstmatig worden verduurzaamd voor de gewenste toepassing. Het is mooi, sterk, milieuvriendelijk, CO2-neutraal, herbruikbaar en een zichzelf vernieuwende natuurlijke bron, zolang het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Europees hout


Jungle Gym speeltoestellen en speelhuisjes zijn gemaakt van hoge kwaliteit naaldhout afkomstig uit Noord-Europese bossen. Dit hout is afkomstig van naaldbomen zoals de den, spar en de Douglasspar. Met robuuste afmetingen en met de juiste specificaties zijn deze houtsoorten de ideale bouwmaterialen voor solide en duurzame houten speeltoestellen. Gezien de uitstekende technische eigenschappen, de natuurlijke uitstraling en de duurzaamheid is Europees hout eersteklas materiaal voor houten speeltoestellen, speelhuisjes en schommels.


Robuuste dimensies


Alle massieve houten onderdelen gebruikt door Jungle Gym worden zorgvuldig geselecteerd, op maat gezaagd en glad geschaafd. De extra robuuste afmetingen van het hout zijn uniek in vergelijking met de gebruikte dimensies door andere aanbieders. Hierdoor zorgen we voor een massieve, robuuste constructie en jarenlang veilig speelplezier.

Robust Timber Jungle GymHoutsoorten

Je kan kiezen uit geïmpregneerd standaard grenenhout of 100% natuurlijk premium Douglashout. Beide houtsoorten zijn afkomstig uit duurzaam beheerde Noord-Europese bossen, hebben de eerste 10 jaar geen houtrot en zijn inclusief 10 jaar garantie tegen houtrot voor de eerste eigenaar. Meer info over de verschillen tussen de beide houtsoorten vind je in de tabel hieronder.


Premium Logo Standard Logo
Duurzaamheid
Van nature houtrot bestendig
Beschermd tegen houtrot door impregnatie
Lange levensduur, 10 jaar garantie
Onderhoud
Waterbestendig en waterafstotend
Geen verf, olie of beits vereist
Natuurlijke vergrijzing en verwering zonder onderhoud
Milieuvriendelijk
Afkomstig uit duurzaam bosbeheer
Lokale Europese productie
Geen chemische behandeling
Herbruikbaar
Constructie
Massieve, robuuste houtafmetingen
Superieure sterkte en stijfheid
De sterkste den in Europa
Gezaagd op lengte met afgeronde langszijden
Kwaliteit
Geen toxische stoffen of allergenen
Beperkte hars- en splintervorming
Droog, maatvast en verpakt geleverd
Luxueuze, natuurlijke uitstraling

Premium

Als een van de hardste europese naaldhoutsoorten beschikt Douglas over superieure sterkte eigenschappen. Het wordt vandaag de dag gebruikt door professionals in de meubelindustrie en de bouw vanwege deze goede constructieve en esthetische kenmerken. Deze houtsoort kent significant minder splintervorming en harsuittreding vanwege zijn stabiele karakter in vergelijking met andere houtsoorten. Van nature heeft Douglas door de vlam structuur en de oranje kleur een exclusieve en warme uitstraling. Douglas is van nature duurzaam en kan daarom buitenshuis worden gebruikt zonder extra behandeling en bevat daarom ook geen toxische stoffen of allergenen. Met de keuze voor een topkwaliteit gedroogd Douglas gecombineerd met de extra robuuste houtafmetingen koopt u een prachtig speeltoestel dat uw kinderen jarenlang veilig en onderhoudsvrij speelplezier garandeert.


Standard

Het geselecteerde standaard grenen is een houtsoort met een uitstekend prijs kwaliteit verhouding. Deze naaldhoutsoort wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege zijn natuurlijke constructieve eigenschappen en is de meest gebruikte houtsoort in Europa. Milieuvriendelijke chroomvrije impregnering verhoogt aanzienlijk de duurzaamheid, beschermt tegen houtrot en maakt het geschikt voor gebruik buitenshuis. Met de combinatie van de extra robuuste hout afmetingen staat deze keuze garant voor een stevig speeltoestel en jarenlang veilig speelplezier. Elk speeltoren en speelhuisje is uniek want het hout heeft van zichzelf een eigen tint en tekening, dit geeft je speeltoestel zijn eigen exclusieve karakter. Door het impregneren is onderhoud overbodig. Extra aandacht dient te worden gegeven aan de onderdelen die een direct grondcontact hebben. Gezaagde uiteinden dienen behandeld te worden met een houtconserveringsmiddel, ook wanneer het hout al is geïmpregneerd.Duurzaamheid

Het hout dat wordt gebruikt voor de Jungle Gym speeltoestellen en speelhuisjes is FSC of PEFC-gecertificeerd. Dit zijn internationale non-profit organisaties die duurzaam bosbeheer promoten door middel van onafhankelijke certificeringen van derden. Deze certificeringen verzekeren dat jouw Jungle Gym gemaakt is van hout uit duurzame bossen met aandacht voor mensen, natuur en het milieu. Bomen zijn immers onze meest waardevolle natuurlijke bron; ze genereren de zuurstof die we inademen, zijn van vitaal belang voor miljoenen diersoorten en helpen ons het klimaat te beschermen.

Garantie op hout

Alle Jungle Gym speeltoestellen worden geleverd met een houtpakket gemaakt van Douglas of geimpregneerd grenen. De houten onderdelen zijn resistent tegen houtrot. Wij zijn overtuigd van onze kwaliteit geven daarom 10 jaar garantie tegen houtrot. Binnen deze garantieperiode worden de door ons geleverde houten onderdelen gratis vervangen. Onder de voorwaarden dat onze montage instructies zijn opgevolgd, geen veranderingen in onze ontwerpen zijn aangebracht en installatie is uitgevoerd volgens onze voorschriften.


Hout eigenschappen


Hout is een natuurlijk product en daardoor heeft houten onderdeel zijn eigen specifieke kenmerken. Elke boom en elk stuk hout is uniek. Natuurlijke variaties in structuur, verschijningsvorm en onregelmatigheden manifesteren zich met het verstrijken van de tijd. Hout dat buiten wordt toegepast vergrijst door weersinvloeden en gaat maatafwijkingen, vervormingen, kwasten, harszakken en scheurvorming vertonen. Dit zijn authentieke kenmerken en geeft massief hout zijn natuurlijke schoonheid. Deze natuurlijke eigenschappen van het hout hebben geen effect op de fysieke en mechanische kwaliteiten van het speeltoestel.

Wood Characteristics


Timber expands and contraction

Maatafwijkingen

Hout reageert op veranderingen in luchtvochtigheid met een volumewijziging. In extreme droogte kan het krimpen. Deze houteigenschap is niet te vermijden. Afhankelijk van het vochtgehalte van het hout kunnen de onderdelen verschillend werken hetgeen kan leiden tot maatafwijkingen (tot 10%) en lichte vervormingen.

Let op: Om zeker te zijn van een perfecte fit zijn de houten delen niet voorgeboord.

Green timber salt

Groene zoutuitbloeiingen

Tijdens het impregneren wordt het hout door het koperhoudende conserveringsmiddel groen gekleurd. Op plekken waar hars aanwezig is wordt dit extra zichtbaar in de vorm van groene vlekken en de vorming van zoutkristallen. Dit is gebruikelijk en treedt op bij al het geïmpregneerde hout. Na een aantal weken te zijn blootgesteld aan de zon verdwijnt dit vanzelf. Vanaf dat moment is het mogelijk het hout, indien gewenst, te beitsen.

Tip: Plaatselijk sterk verontreinigde plekken licht schuren met het meegeleverde schuurblok.

Sligt cracks in timber

Scheuren en vervormingen

Hout is een natuurproduct en kan in bepaalde gevallen uitzetten, krimpen of zelfs splijten. Hout reageert op de veranderingen in luchtvochtigheid met een volumewijziging. Dit leidt onvermijdelijk tot scheurvorming en vervormingen. Dit is een specifieke eigenschap van hout die niet te voorkomen is. Deze scheurvorming en vervormingen hebben geen invloed op de sterkte van het hout en vormen geen reden voor klachten.

Let op: Scheuren met een lengte tot ¼ van de houtlengte en ¼ van de doorsnede zijn mechanisch niet relevant!

Spots of mildew in timber

Schimmelvorming

Geïmpregneerd hout is erg vochtig. Vooral in warmere jaargetijden is het hout tijdens het drogen vatbaar voor meeldauw of schimmels. Dit resulteert in witte vlekken op het houtoppervlak. Deze schimmels hebben geen invloed op de kwaliteit of sterkte van het hout en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Deze uiterlijke onvolkomenheden op het product verdwijnen vanzelf, maar zijn ook eenvoudig zelf te verwijderen.

Tip: Verwijder na levering eventuele beschermfolie om te voorkomen dat door de condensvorming onder de folie vlekken en schimmelvorming op het hout ontstaan.

Colour differences can appear on the timber

Kleurverschillen

Tijdens het impregneren, drogen en tijdens de opslag kunnen houten onderdelen zijn afgedekt door de stapeling op de pallet of verpakking. Andere delen worden daarentegen blootgesteld aan licht. Licht brengt een reactie op gang in het hout en bij het conserveringsmiddel, waardoor dit eerst bruin wordt en daarna plaatselijk verkleurt en verbleekt.

Tip: Na een paar weken blootgesteld te zijn aan zonlicht krijgt het hout van het speeltoestel een uniforme kleur.

Growth rings, knots and rays in timber

Kwasten

Kwasten kunnen voorkomen in het geselecteerde hout. Een kwast is een ronde, ovale of grillige vorm van hard en donker hout op de plaats waar een tak groeide. Kwasten, jaarringen, scheuren en kleine onvolkomenheden behoren tot de natuurlijke eigenschappen van hout en geven het daarmee het eigen unieke karakter.

Rough spots can appear on the timber

Onregelmatigheden

Op sommige houten onderdelen kunnen ruwe plekken voorkomen. Ondanks zorgvuldigheid in de selectie en productie kunnen sommige van deze ruwe plekken niet worden vermeden. Afhankelijk van de houtsoort komen deze ruwe plekken vooral voor rondom de kwasten en noesten en aan de uiteinden. Deze esthetische tekortkomingen vormen een onlosmakelijk deel van hout, hebben geen invloed op de sterkte en vormen geen reden voor klachten.

Resin comes out the surface of the timber

Harsvorming

Alle naaldhoutsoorten bevatten harszakjes. Door inwerking van zonlicht is het mogelijk dat in het eerste jaar hars uit het verse, nieuw gezaagde hout komt. De kleverige gelekte hars kan kristalliseren aan het houtoppervlak en neemt dan een geelachtige kleur aan. Deze processen zijn natuurlijk en worden als normaal beschouwd.

Tip: Hars is eenvoudig te verwijderen door het met een stevige borstel of plamuurmes af te schrapen. Eventueel kun je nog een speciaal harsverwijderaar op alcoholbasis gebruiken.

Timber will gradually turn more gray

Onderhoud

De kleur van het hout verandert in de loop van de tijd geleidelijk door verwering en de inwerking van zonlicht. Impregneren is een bescherming tegen houtrot en geen decoratieve afwerking. Deze natuurlijke vergrijzing heeft geen effect op de duurzaamheid en beïnvloedt niet de kwaliteit van het hout. Indien je de oorspronkelijke kleur van het hout wil behouden, kan je het hout behandelen met een speciale houtolie of beits / verf / lak op waterbasis. Dit geeft een extra bescherming tegen houtrot, vertraagt het verweringsproces en voorkomt in enige mate scheurvorming.

Tip: Hoe donkerder de gekozen kleur, hoe minder de natuurlijke vergrijzing zichtbaar is.

Jungle Gym Speeltoestellen • Copyright © 2005 - 2019 Jungle Gym B.V. All rights reserved.