Veiligheid is één van onze prioriteiten. Al onze houten speeltoestellen voldoen aan de actuele veiligheidsvoorschriften en zijn GS gecertificeerd. Voor volledige veiligheid plaats je het speeltoestel eerst op de meest geschikte ondergrond. Daarna zorg je ervoor dat de veiligheid wordt gewaarborgd door het gebruik van grondankers aan het speeltoestel. Hierdoor blijft het speeltoestel op zijn plek staan in iedere mogelijke situatie. Compleet, veilig speeltoestel ontwerp met de juiste verankering voor eindeloos veel buitenspeel avontuur.

In deze blog informeren we over het belang van het gebruik van grondankers, hoe deze bevestigd worden, welk type grondankers worden aangeboden en waar ze te plaatsen.

Grondanker type

Stap 1 in het opbouwen van een veilig speeltoestel is de keuze van een goede ondergrond. Ondergrond gaat hand in hand met de juiste verankering. De geleverde grondankers zijn cruciaal bij het bieden van een solide en stabiel houten speeltoestel. Jungle Gym biedt twee type grondankers. Alle houten speeltoestellen worden standaard geleverd met platte grondankers. Deze zijn speciaal ontworpen voor verankering van het speeltoestel in beton.

De indraai grondankers zijn geschikt voor verankering zonder beton, zoals zachte ondergrond, klei of gras. Desalniettemin adviseren wij met beton te verankeren. Beide grondankers zijn gemaakt van roestvrij staal, bestand tegen alle bodemomstandigheden en bieden perfecte stabiliteit.

Stake ground anchors
Twist-in ground anchors

Positie van jouw houten speeltoestel

Kies de juiste positie voor het speeltoestel of de schommelset voordat je het installeert. Houd daarbij rekening met de stand van de zon; zorg dat de glijbaan niet kan opwarmen in de heetste middagzon. Heb je de juiste plek voor het speeltoestel vastgelegd? Start met de opbouw en verankering van het houten speeltoestel. De grondankers worden diagonaal ten opzichte van elkaar van elkaar in de hoeken bevestigd. Lees de uitleg in de handleiding nauwkeurig door zodat je belangrijke stappen niet zal overslaan.


Veranker de glijbaan

Hebben jullie een speeltoestel met glijbaan? Naast de verankering van de speeltoestellen en de schommelset is het van belang de glijbaan te verankeren. Het geeft extra stabiliteit en voorkomt extra speling tussen de speeltoren en de glijbaan. Daarnaast kunnen sommige weersomstandigheden beschadiging aan de glijbaan veroorzaken wanneer het niet goed is verankerd.

Ground Anchor in Concrete
Twist-in Ground Anchors

Grondankers in beton

Het is mogelijk dat de ondergrond waar je het speeltoestel op hebt geplaatst niet compact genoeg is. Je kan overwegen het houten speeltoestel te verplaatsen naar een ander deel van de tuin. Een andere optie is om beton te gebruiken bij de verankering van het houten speeltoestel. Jungle Gym raadt aan beton te gebruiken in iedere mogelijke situatie om de grondankers op hun plek te houden. Dit verzekert de veiligheid. Hieronder een klein stappenplan die je ook kan terugvinden in alle handleidingen van de speeltorens.

Stap 1: Graaf de grond onder twee van de vier hoeken weg, zodat een gat ontstaat van ongeveer 55 cm diep met een diameter van ongeveer 40 cm.
Stap 2:Monteer de grondankers in het hout van de speeltoren. Vul de gaten in de grond met beton. Het anker moet tot op het streepje (2), aangegeven op het anker, in het beton zitten.
Stap 3: Zorg dat de grondankers volledig in de grond zijn verzekerd en niet uitsteken. Laat het beton goed uitharden voordat je het speeltoestel gaat gebruiken. Dit duurt gemiddeld 24 uur.
Stap 4: Gooi de rest van het gat dicht met overgebleven aarde en dek het geheel netjes af.

Indraai grondankers

Stap 1: Plaats de indraai grondankers verticaal in de grond.
Stap 2: Bevestig het oog van het grondanker met behulp van de geleverde schroeven aan de speeltoren.
Stap 3: Dek de schroeven vervolgens af met de afwerkdoppen voor extra veiligheid en een stijlvolle uitstraling.

Wanneer de grondankers zijn bevestigd en het beton opgedroogd, check je de stabiliteit van het gehele speeltoestel voordat het in gebruik wordt genomen.

Plaats altijd grondankers

Volg de handleiding nauwkeurig en gebruik onze speeltoestellen of schommelsets pas na het verankeren van het speeltoestel. Wil je het speeltoestel of de schommelset verplaatsen naar een andere plek in de tuin? Veranker het speeltoestel dan opnieuw met de juiste speeltoestel grondankers voor optimale veiligheid.


Beide type grondankers zijn verkrijgbaar in onze webshop en worden binnen een paar dagen geleverd. Voor meer informatie of advies over het plaatsen van het speeltoestel of de grondankers, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!